Metsäkylä

Kirjoittanut on 11.04.2014

Metsäkylä on hajanainen erämaakylä Taivalkosken eteläosissa. Kylä rajautuu Pudasjärveen ja Suomussalmeen, joten kylä on Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Koillismaan yhtymäkohdassa. Kylässä asuu 250 asukasta talvisin ja kesäisin asukasmäärä tuplaantuu.

Korvuajoki lähtee Korvuajärvestä ja virtaa kylän läpi Pudasjärven puolelle. Korvuajoki on kuuluisa joessa elävistä raakuista eli jokihelmisimpukoista. Raakku vaatii elinkierrossaan elämisen taimenen kiduksissa. Joten myös taimenta joesta löytyy.

Luonnosta kiinnostuneelle paras paikka lienee Vääräjärveltä lähtevä Raakkupolku, joka vie Korvuajokivarteen ja Jokijärven kämpälle. Nimensä polku on saanut joessa elävistä raakuista. Raakkupolusta eroavan Tervatien varressa on vanhoja tervahautoja Taivalvaaran lounaisrinteellä.

Raakkupolku on sopiva päiväpatikkamatka. Auton voi jättää Huokausvaarantielle Korvuajoen läheisyyteen. Kävelee Raakkupolkua Jokijärven alaosaan kämpälle, jossa voi evästää ja palaa takaisin Raakkupolkua niin pitkälle, että tulee Tervatielle. Tervatiellä voi tutustua vanhoihin tervahautoihin. Tervatie tulee Huokausvaarantielle lähelle lähtöpistettä (440 metrin päähän).

Opaskierroksille Metsäkylässä pääsee kahteen paikkaan. Kenttäradan historiaan pääsee perehtymään Korvuan aseman reitillä oppaan johdolla.

Halkolan kotimuseoon ja maatilan miljööseen pääsee tutustumaan oppaan johdolla. Museon välittömässä lähistössä on Esperanto- satumetsä.

  • Kevätkuvia
  • Halkolan maisema