Loukuskylä

Kirjoittanut on 10.04.2014

Loukusan suunnalla on suurin vetovoimatekijä Syötteen kansallispuisto. Puisto on osin Pudasjärven ja Posion puolella, ja opastuskeskus on Syötteellä.

Loukusajärvellä on tarinan mukaan nähty hirviö, joka on päätynyt Papunetin sivuille.

Kulttuurimatkailukohteen paras paikka on Virkkunen, vanha asuinpaikka, jossa toimii Wirkkusen porotila. Juha Virkkunen kertoo matkailijoille tilan historiasta ja esittelee poroelinkeinoa.

Posiontien suunnalla luontoretkeilykohteita on Soiperoinen, Pyhitys, Vaarasalminen,  Syötteen kansallispuisto.

Loukuskylässä on asunut useitakin kansanparantajia, jotka ovat osanneet hoitaa ihmisiä ja ”sitoa” eläimiä.

Esimerkkinä tarina hevosesta.

Talon vanhin poika (sanottiin kulkuriksi) vei hevosen jokivarteen laitumelle. (Siihen aikaan eläimet olivat kesäisin vapaana luonnonlaitumella.) Kun poika tuli kotiin, hevonen tuli perässä. Poika uksi, että miten se saadaan pysymään jokivarressa. Äiti kysyi, että kuinka pienelle alalle se pitää saada pysymään? Poika vastasi, että laita vaikka puuta kiertämään. Äiti käsi pojan viedä hevonen Ohtaojavarteen ja jättää hevonen sinne. Poika vei hevosen laitumelle ja jätti yhden puun juurelle. Hevosta ei näkynyt kotiin moneen päivään. Muutaman päivän perästä äiti käski pojan käydä katsomassa sitä hevosta. Pojan mentyä katsomaan hevosta se oli kiertänyt sitä puuta ympäri, niin että maa oli mennyt ravalle.

Tutustu Loukuskylän karttaan